GW 17.02

GW 17.02

Space becomes home

 

THE PROJECT

This project is located in Mikocheni, a dry, semi-arid area in the South of Moshi. In this village Margeret, a 64-year old single grandmother, is living together with her daughter and her three grandchildren. As Margret’s daughter heavily struggles with her health, Margeret takes care of her grandchildren with the limited amount of recourses she has. The living situation is everything but good. The main problem is the sanitary, which is in very poor condition resulting in little hygiene. But also the mud houses are deteriorating fast due to the salinity in the ground, the heavy winds and the hot weather. Many environmental challenges will test the architect’s creativity towards new ecological ways of building in this environment.

 

Kirungu, Mikocheni

 

Security, Rammed Earth

 

9-12 weeks

 

July - September 2017

 

FT Kilimanjaro

 

2000

 

Femke Verheyen & Nabil Abdallah

THE DESIGN

The decisions we made during the design of the house are mainly based on the wishes of the family. They wished for three bedrooms and a small living room and, if possible, a new toilet. The used materials, rammed earth and mawe stones, are both chooses for their ecological benefits. The intention is to introduce this building technique in the village. In the mix we use local soil, together with sand and cement. Because there is a reasonable amount of salt in the soil, we opted to make a 40cm high base of mawe stones where the rammed earth walls are built on. To connect those walls, we used the same mawe stones in order to create continuity. The large windows provide light and ventilation. The roof exists out 'bati' (corrugated roofsheets), which protrude for 1m. As a result, there is enough shade around the house and the walls are properly protected from the rain. Budget allowing, we also want to build a new toilet, to fulfill as many wishes as possible and to give the family good support.